tirsdag 24. november 2015

Sværmere av Knut Hamsun




Sværmere ble utgitt av den norske forfatteren Knut Hamsun i 1904, og har senere blitt filmatisert. Handlingen utspiller seg i et lite handelssted i Nordland. Her møter vi blant annet Mack, som driver en fiskelim-fabrikk, og bor der med sine barn Fredrik og Elise. Vi møter også  "pikenes jens", Rolandsen. Han er en oppfinner med store ambisjoner. En dag finner han opp ett bedre fiskelim enn det Mack produserer, og ønsker derfor å ta kontakt med Tyskland gjennom et telegram for å prøve å få solgt limet. Utfordringen var at Rolandsen ikke hadde penger til å sende dette telegrammet. Så skjer det et innbrudd hos Mack, som skaper stort oppstyr på handelsstedet. Det ble utlovet en dusør for tyven, selv hvis en selv innrømmet tyveriet. Rolandsen så på dette som en mulighet, og tok derfor skylden for innbruddet som han ikke hadde begått. Mack holdt sitt ord og ga Rolandsen 400 riksdaler for å ha vært ærlig. Disse pengene brukte han på telegrammet til Tyskland, og fikk tilbake ett tilbud på 100 000 riksdaler for oppfinnelsen!


Det sentrale i Sværmere er kjærlighet og penger. Penger er ofte motivasjon for handlinger som blir gjennomført, og det samme gjelder kjærlighet.

Hovedpersonene i boken:
Ove Rolandsen
Ove Rolandsen er telegrafist i handelsbygda. Han er bygdas sjarmør og bråkmaker og er forlovet med Marie Van Loos, som jobber som stuepike hos Mack. Rolandsen er ikke trofast i forholdet med sin kone og ligger jevnlig med andre damer. Dette slippe han likevel unna med, ettersom han er godt likt av alle i bygda.

Handelsmannen Mack
Mack er en rik kremmer som jobber i fiskelim-fabrikken. Det er dette som har lagt grunnlaget for formuen hans. Han er høyt vurdert i sosieteten, og fremstår som en rettferdig mann som holder sitt ord. Mack har to barn, Fredrik og Elise.

Elise Mack
Elise Mack er datter av handelsmannen Mack. Hun er veldig vakker og får mye oppmerksomhet fra menn, inkludert Rolandsen. Elise Mack sliter med å motstå Rolandsen, selv om hun egentlig skal gifte seg med den rike kapteinen Henriksen.

Presten
Presten er en yngre mann som er meget dominant overfor sin kone. Han er ny i byen, og framstår som rik. Sannheten er derimot at han er svært fattig og eier lite. Presten et meget god i kirketaler, praktiserer sin tro etter punkt og prikke.

Prestefrua
Prestefrua er fra en velstående familie som ønsker å nå overklassens privilegier. Hun fremstår som en stilfull dame, selv om hun er svært underlagt mannen sin og er lite selvstendig. Prestefrua er også betatt av Rolandsen i hemmelighet, og opplever en erotisk spenning i kontakt med han til tross for at hun er frue til en prest.

Enok
Enok er fisker og bygdas ryktespreder. Han er personen bak innbruddet hos Mack, og bruker pengene han tok til å være generøs med kirken, slik at han kan øke sine muligheter til å bli kirketjener. Han blir etterhvert tildelt rollen som kirketjener.

Marie van Loos
Marie van Loos er forlovet med Rolandsen. Hun er jomfruen på prestegården som både er dydig og praktisk lagd. Marie van Loos kjenner til Rolandsens vaner, og uttrykker derfor ofte bekymringer

Klokkerdottera Olga

Olga tar over for Marie van Loos i jobben som stuepike for Mack. Hun er vakker, både utseendemessig og i personligheten. Olga er forelsket i sønnen til Mack, men hennes naivitet og yndighet fremmer Rolandsens erotiske følelser. Han smigrer og begjærer henne, men hun  makter å avise ham på en høflig måte. Olga ender opp med å forlove seg med rikmannssønnen Fredrik.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar