onsdag 25. februar 2015

Eventyr

"Eventyr er fantasifulle fortellinger om mennesker, dyr og overnaturlige vesener. Fortellingene inneholer gjerne faste stilmessige trekk som "det var en gang", fantastiske elementer og handler ofte om overnaturlige og overmodige heltedåder. Flere eventyr har opphav i gamle myter med klangbunn i religion og psykologi. Eventyr som opprinnelige ble overlevert muntlig, har ukjent opphavsperson og kalles folkeeventyr, mens eventyr med kjent forfatter ofte kalles kunsteventyr."

Vi regner med tre hovedkategorier av eventyr, og alle formidler et rikt og fanatisk innhold. 

1. Egentlige eventyr er den største gruppen av eventyr. De rommer gjerne flere historier og forteller en lang historie. Under gruppen for egentlige eventyr plasseres to underkategorier; undereventyr og novelleeventyr.

  • Undereventyr handler om overnaturlige makter som troll og vetter. Et eksempel på undereventyr er "Gutten som kappåt med trollet". 
  • Novelleeventyr er eventyr som i oppbygning ligner på undereventyr ved at de ofte er lange og inneholder flere scener, men til forskjell fra undereventyrene, handler de ikke om overnaturlige fenomener. Et ekstempel på et novelleeventyr er "Prinsessen som ingen kunne målbinde". 
Bilderesultat for de tre bukkene bruse2. Dyreeventyr er gjerne korte og handler ofte om dyr som har fått menneskelige egenskaper. Et eksempel på dette er "De tre bukkene bruse". 

3. Skjermeventyr harselerer med eller latterliggjør menneskelige egenskaper eller personer som gjerne er ledende i lokalmiljøet sitt. Ofte rommer disse eventyrene en kritikk av sosiale eller politiske forhold. Erotiske eventyr er en underkategori her og eksempler på disse er "Grisungen" og "Jenta som gjorde risen tjukk".