torsdag 6. februar 2014

Formål med norskfaget

Norskfaget mener jeg er en av de viktigste fagene vi lærer på skolen. Først og fremst, er norsk nødvendig for å kunne utrykke seg riktig. Det norske språket brukes også i absolutt alle fag, så for å kunne ordlegge seg rett er det viktig å ha høy kompetanse innenfor norskfaget. I tillegg er det et mål å utvikle gode læringsstrategier i norskleksjonene. Disse vil også være veldig behjelpelig når det kommer til andre fag.

Norsk er noe vi skal bringe med oss resten av livet og norskfaget er kilden til all type kommunikasjon. Gjennom norskfaget rustes en til arbeidslivet og en lærer seg å tilpasse språk og formulering til de ulike settingene i livet. Det er viktig å både kunne utrykke seg muntlig, kunne lese og kunne utrykke seg skriftlig for å forstå og bli forstått.

I norsk møter en et bredt spekter av tekster og lærer seg å skille mellom skjønnlitterær og sakprosa. Innenfor disse hovedgruppene lærer en seg også undergrupper som dikt, novelle, artikkel og så videre, som en sannsynligvis kommer til å få bruk for flere ganger i livet. I tillegg gir norskfaget rom for
refleksjon og kritisk tenkning.

Norskfaget dukker opp overalt i hverdagen, i historiebøker, i aviser og på internett.
Dette gir elevene et bredere perspektiv på hva norsk egentlig er og større forståelse for det norske samfunnet; historien, kulturen og litteraturen.


Alle disse faktorene er viktig for å kunne fremme sin identitet, føle seg trygg på sitt eget språk, ytre sin mening og bli hørt.