tirsdag 24. november 2015

Modernisme og Knut Hamsun

Modernismen er en litterær periode som vokste fram på 1890 tallet, både i Norge og Europa.  Perioden fremhever det nye og overskridende, eksperimentering og framskritt, og bryter med de tradisjonelle uttrykksformene.  Modernismen har flere kjennetegn, blant annet er fokuset rettet vekk fra problemene i samfunnet og mot fantasien. De modernistiske forfatterne testet ut forskjellige former for subjektiv synsvinkel som til det ytterste ble dratt til en "bevissthetsstrøm". I denne gjenga forfatteren alle tanker, ideer og assosiasjoner som for gjennom romankarakterenes tanker. Bakgrunnen for modernismen og bruddet med de tradisjonelle uttrykksformene, var at man begynte å uttrykke skepsis, angst og pessimisme ovenfor samfunnsutviklingen. Dette førte igjen til sterk fremmedfølelse og enkelte følte behov for å uttrykke denne.


Knut Hamsun
Knut Hamsun (1859-1952) var en av det 20. århundrets mest innflytelsesrike forfattere, og blir ofte sett på som grunnleggeren av den moderne roman. Hamsun vant Nobelprisen i litteratur i 1920, og har gitt ut over 20 romaner der Sult, Sværmere, Victoria og Pan er noen av dem. I løpet av 1890-tallet vakte Knut Hamsun stor oppsikt, som et resultat av at han opponerte mot realismen og samtidslitteraturen.


Vi kan kalle Knut Hamsun for en nyromantiker. Dette er fordi Hamsun i noen av bøkene sine retter interessen mot ulike former for ubevisst sjeleliv og ekstreme sjelsytringer. Forholdet mellom natur og sivilisasjon, og forholdet mellom den ene og den andre går igjen som sentrale temaer i nyromantikken. Disse temaene finner vi i blant annet romanene Sult og Sværmere.
 

Sult
regnes som Knut Hamsuns gjennombruddverk. Den ble utgitt i 1890, og blir ofte oppfattet som delvis selvbiografisk fordi mange kjennetegn fra Hamsuns liv går igjen i romanen, i tillegg til at romanen er skrevet i 1. person. Boken har få beskrivelser av ytre handlinger og innholdet har ingen klar form. Vi får også lite informasjon om jeg-personen utenom hans psyke og tanker.

Modernistiske trekk ved Sult er den utforskende delen av menneskets indre fremmedfølelse og angst. Hamsun driver også eksperimentell skriving gjennom den subjektive synsvinkelen, hvor vi får innblikk i irrasjonelle følelser og impulser.


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar