torsdag 6. november 2014

Barokken - Til Guds ære

Typisk barokk- arkitektur og kunst
Barokken er en betegnelse på både en stilretning og en epoke innen europeisk kunst. Den varte i hovedsak fra 1600-tallet til begynnelsen av 1700-tallet, før den ble avløst av régencestilen. Navnet "barokk" ble til i senere tid og betyr uregelmessig perle. Barokken har sitt opphav i Roma og spredte seg til resten av Europa med støtte fra den katolske kirke, som brukte stilen som et ledd i motreformasjonen.

Artemisia Gentileschi - Judith dreper Holofernes (1621)
1600-tallet var en usikker tid, trettiårskrigen herjet i Europa, sammen med pester og religiøse forfølgelser, noe som forårsaker mye dramatikk i folks hverdag. Dette kan være en av hovedgrunnene til at litteraturen og kunsten i barokken finner det naturlig å benytte sterke,
dramtiske virkemidler og, å slippe følelsene og
lidenskapene løs.

Barokkens kunstnere valgte som regel religiøse motiver, og var spesielt glad i å avbilde de mest dramatiske øyeblikkene fra bibelhistorien. Ofte kunne bildene bli makabre grunnet detaljerikdommen og interessen for det morbide.

Hovedsjangrene i barokkens tidsalder var salmer og religiøse sanger, og i litteraturen utviklet det seg en sterk sans for mengder av smukke ord og klingende rim. Kunstferdige oppbygde strofeformer, dristige bilder og liknelser var også vanlig. Dualisme i tilværelsen er også et særtrekk ved barokken, og når denne dobbeltheten skulle utrykkes ble kontraster et sentralt virkemiddel i tekstene.