tirsdag 26. august 2014

Beowulf - Gautenes Konge

Fortellingen om Beowulf ble skrevet på gammelengelsk en gang i tidelig middelalder og er et eksempel på et epos. Historien omhandler den store helten Beowulf som blir hentet fra Sverige til Danmark for å drepe uhyret Grendel som herjer i hallen til kong Hrothgar. Beowulf dreper både uhyret Grendel og dets like avskylige mor før han reiser hjem og blir kronet til konge i hjemlandet. Femti år senere må kong Beowulf igjen ut i kamp da en drage truer gautenes undergang. Beowulf seirer over dragen, men blir selv dødelig såret og dør til slutt på heltemodig vis.

Vi finner mange gamle ord og uttrykk som ikke brukes lenger i fortellingen om Beowulf. Eksempler på dette er "havgyger", "frende" og "strev og møye". Historien er også krydret med sammenligninger og metaforer som -"Sverdet ble tæret bort, oppspist av blodet etter kampen; våpnet smeltet fullstendig bort som isen om våren, (...). 

Jeg tror Beowulf har inspirert moderne historier som blant annet fortellingen om tegneseriefiguren "Shrek". Han må også bekjempe en illsprutende drage for å nå sitt mål og blir beundret for sin heroiske handling. Kampen mot dragene og overnaturligheten er også å kjenne igjen i noen av bøkene om "Harry Potter". 

Beowulf fremstår som en svært tapper seierherre som er villig til å ofre alt for å beskytte sitt folk og hans kongerike. Han blir nevnt med mange forskjellige betegnelser, deriblant "Gautehøvdingen". 

Det er mange tegn på kristendom i historien om Beowulf som "Gud gav ham seier", "Herren den vise som hersker i himmelen" og "(...) de takket Gud og gledet seg over at de nå fikk se høvdingen sin frisk og sunn" 



Historien om Beowulf har blitt filmatisert flere ganger. Traileren til den nyeste filmen finner du her
.